Venstrekvinnelaget NVK vil erstatte henvisningsleger med telefontjeneste og jordmorhjelp. — Vi må tenke lenger ut i fremtiden enn dagens reservasjonsstrid gir rom for, sier lederen av Norges Venstrekvinnelag, Åsta Årøen.

Åsta Carola

Foto: Per Anders Hoel

Reservasjonsdebatten har åpnet for mange historier om dårlige møter hos fastlegen. For Venstre er det viktig at leger ikke kan reservere seg mot henvisning til abort, men det er også viktig at kvinner får informasjon om sine rettigheter og muligheter til å få utført aborten. Vi må sikre dem mer omsorg og kompetanse gjennom en vanskelig situajson i livet.

For å sikre god oppfølging av gravide kvinner, mener Venstrekvinnelaget at jordmødre, i tillegg til fastlegen, skal kunne gi informasjon om og henvisning til abort. Jordmødre er nærmest kvinnen i svangerskapsoppfølgingen, og det er naturlig at de også involveres ved mulig svangerskapsavbrudd.

Jordmødre har fem års utdannelse, og er spesialister på svangerskap og kvinnehelse. Selv om mange fastleger har stor kunnskap, er det ikke å forvente at alle allmennleger skal ha samme kompetanse på svangerskap som en erfaren jordmor har. I Sverige har jordmødre et hovedansvar for svangerskapsomsorg og familieplanlegging, deriblant prevensjonsrådgivning, innsetting av spiral og henvisning til svangeskapsavbrudd når dette er nødvendig. Det er flere grunner til at en tilsvarende ordning bør innføres også i Norge.

Vår agenda er å peke på en alternativ løsning for å ivareta den abortsøkende kvinnen sier Åsta Årøen, leder for Norges Venstrekvinnelag NVK og Carola Karl Urvik, jordmor. For Venstre er det viktig at alle kvinner som ønsker å gjennomføre en abort, blir møtt på en god måte, uavhengig av hvilket ledd i systemet de velger å kontakte.

Det vil også være fornuftig å opprette en nasjonal aborttelefon som abortsøkende kvinner kan bruke for å bestille inngrep. Dette vil kunne kutte et unødvendig ledd i prosessen for kvinner som ikke ønsker en lang prosess for å få utført inngrepet. For noen abortsøkende kvinner vil dette være mindre belastende enn å gå via fastlegen.

Les innlegget av Per Anders Hoel om temaet i Vårt land her.

Kategorier: Nyheter

0 kommentarer

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.