Leder for Norges Venstrekvinnelag, Åsta Årøen, vil ta opp lovfesting av kvinners rett til å bære fram barnet i sin tale til Venstres landsmøte til helgen. Trebarnsmoren har ikke rukket å luftet saken for eget parti enda, og har ikke sjanse til å få det med i Venstres partiprogram under landsmøtet til helgen. Likevel vil hun nå sette i gang en debatt for å få et politisk gjennomslag for å lovfesten retten til å bære fram barnet sitt.

Åsta Årøen

Foto: Tor Blaha

– For en tid tilbake, i mai, mistet jeg en datter. Hun var dødfødt. Det er slikt som skjer, og vi må alle akseptere at livet ikke alltid tar en rett og enkel vei, sier Åsta Årøen.

På ultralyd i uke 18 fikk Åsta og hennes mann beskjed om at noe var galt med barnet og at det så ikke bra ut. Situasjonen var helt uvirkelig, men hun bestemte seg for å ville ha sin datter uansett. Dermed gikk hun imot en vanskelig tid. I nettdebattene kom det frem mange kritiske og kyniske ytringer. Hun fikk heller ikke den støtten av norsk helsevesenet som hun hadde ønsket seg.

– I etterkant tror jeg at helsepersonell i større grad må læres opp til å ta stilling til sin verdiarv som følger med profesjonen, og de må utfordes til å komme med tydeligere verdistandpunkt. Pasienten må samtidig i større grad få velge hvem som skal være behandlende personell. Dagens ide, om såkalt verdinøytralitet, er et livsfjernt ideal, som bør forlates, det er uoppnålig og falskt. Ingen er nøytrale, sier Årøen.

– Jeg mener først og fremst at det finnes mye dobbeltkommunikasjon. Ikke hos foreldrene, men hos politikere og helsepersonell, de som sier så mye om mangfold og valgfrihet, men som samtidig gjør vedtak og lager tiltak som er kostnadseffektive og leder til minimumsomsorg og tvangsaktige situasjoner.

Nå er det tid for å kjempe for kvinners rettigheter å føde sitt eget barn, selv om det er annerledes, poengterer hun. Sammen med Siri Fuglem Berg og Anna Solberg, som også har fått barn med alvorlige sykdommer har hun arrangert et seminar om «annerledesbarn». Her var det Morten Magelssen som kom med forslaget til lovendring i dagens abortlov.
— Jeg mener at man bør ta inn som tilleggsbestemmelse i abortloven at gravide har rett til å fullføre svangerskapet, sier Magelssen til Dagen. Han er utdannet lege og er nå doktorgradsstipendiat i medisinsk etikk ved Universitetet i Oslo.

Han viser til at abort ofte tilbys som det forventede alternativet når gravide kvinner får påvist alvorlige avvik ved fosteret de bærer på. Magelssen mener at en lovfestet rett vil beskytte den gravide mot press fra partner og familie.

– Det er mye moralisering og fordømmelse, og en sånn lovbestemmelse vil da kunne parkere noen av disse diskusjonene sier Åsta Årøen, leder for Norges Venstrekvinnelag i dagens utgave av Dagen.no.

Vil lovfeste retten til å bære fram barn

Kvinners rett til å bære fram sitt barn

Her kan du lese Åstas innlegg i Tidsskrift for Den norske Legeforening
Også et kort liv er verdifullt

Kategorier: Nyheter

0 kommentarer

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.