Av Torild Skogsholm, leder NVK

"Her skal man spise godt, drikke godt, stå opp når man vil, og legge seg når man vil. Hvert menneske fødes unikt og skal leve sine siste dager unikt", sier Thyra Frank som er daglig leder av Lotte-hjemmet i København.

 Innlegget er skrevet av Torild Skogsholm, leder av Venstrekvinnelaget.

Innlegget er skrevet av Torild Skogsholm, leder av Venstrekvinnelaget.
Foto: Rune Kongsro

Styret i NVK (Venstre-kvinnene) hadde samling i København 16. — 17. januar. Vi besøkte blant annet Pleiehjemmet Lotte, eller Lottehjemmet som det også ble kalt.

Besøket på pleiehjemmet gjorde sterkt inntrykk. Det gir en følelse av å være i et hjem, ikke i en institusjon. Det er ingen hvite frakker å se, det er ikke noe personalrom, og gjestene blir budt hvitvin og snacks.

Lottehjemmet er et lite pleiehjem med 23 beboere. Det er privat eid, mens kommunen dekker utgifter til drift. I Danmark la man for noen år siden ned alle små sykehjem. Store, moderne bygg ble etablert i stedet. Lottehjemmet protesterte og eksisterer fremdeles i beste velgående. De har en visjon for driften av hjemmet: Man skal "holde af, holde om og holde ut".

Thyra sier at pleierne blir "heart-huntet", og ikke "head-huntet" til arbeidet. De ansatte skal ha hjerte for det de holder på med, og de må trives i hverandres selskap. Dette gir ikke papirer fra teoretiske eksamener noe svar på.

Hver enkelt er unik
"Den dagen jeg blir pleietrengende kommer jeg ikke til å spørre de ansatte etter eksamenspapirer fra verken handelshøyskole eller universitet, jeg kommer til å lete etter noen som kan gi meg omsorg og pleie", sier Thyra.

Hun og mannen bor i samme bygget som hjemmet. De har gjort Lottehjemmet til en livsstil. Hun legger vekt på at de skal ha minst mulig byråkrati, så det finnes ikke en PC på hjemmet. Thyra bruker dagligstuen i 1. etasje til sitt "kontor", og noterer for hånd det som må skrives. Rundt seg har hun selskap av beboere som ønsker å være sammen med henne.

Hver beboer har sitt eget rom. Rommene er på mellom 15 og 25 kvadratmeter. I denne gamle majestetiske murgården er det sju toaletter. Alle skal få komme på toalettet når de har behov, ikke når det er satt av "toalett-tid", slik mange andre praktiserer.

Maten lages på huset. Både for å kunne tilby god og hjemmelaget mat, og for å kunne tilby det man vet beboerne vil ha. "Her skal ingen settes på slankekur, uten at de selv vil det", sier Thyra.

Organisering og økonomi
I Danmark kan alle bo på hvilket sykehjem de vil, uavhengig av hjemsted eller hvor pårørende bor. "Når man ikke lenger kan bruke kokeplaten eller toalettet selv", blir man godkjent for sykehjem av sitt amt. Man setter opp en prioritert liste over hvor man ønsker komme. Er det ikke plass på første prioritet, kan man bo på et annet hjem så lenge — til det blir plass der man ønsket. Slik har det vært siden 2002.

Huset der Lottehjemmet holder til eies av et fond, og driftsutgiftene dekkes over det kommunale budsjettet. Lønnen til de ansatte er den samme som i kommunen.

Hele hjemmet drar på ferietur minst en gang i året. Det har de gjort siden 1989. Sist sommer var de på Rhodos. De var ca. 70 personer med pårørende familier og personalet. 15 i rullestol, og halvparten av beboerne er demente. Thyra er ikke i tvil om at de inntrykkene man får gjennom slike turer er av stor verdi for alle.

På spørsmål om økonomien er Thyra klar: Det at man holder sykefraværet så lavt skaper god økonomi. Sykefraværet de to siste årene har vært 2 %. For 20 år siden var sykefraværet 15 — 17 %. Nå bruker ikke hjemmet vikarpengene til vikarer lenger. De går heller til reiser og vin.
Det viktigste er at medarbeiderne trives godt sammen. Da går sykefraværet ned, er budskapet fra Thyra.

Inspirasjon for norske løsninger
Thyra er svært glad for besøk av liberale kvinner fra Norge, og legger ikke skjul på sine egne liberale grunnprinsipper.

Og Venstre-kvinnenes konklusjon er klar: Lottehjemmet er et godt sted for å hente inspirasjon for eldreomsorgen i Norge. Det handler ikke om private eller offentlige løsninger; det handler om grunnleggende prinsipper for eldreomsorgen.

Kategorier: Nyheter

0 kommentarer

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.